imatge:physics4me |
L'experiment que va originar la controvèrsia va consistir a llançar feixos de neutrins des de la seu del CERN (Ginebra, Suïssa) fins al laboratori de recepció del Gran Sasso (centre d'Itàlia). En l'experiment, comprovat amb 15.000 neutrins, les intrigants partícules subatòmiques recorrien de manera subterrània els 730 quilòmetres de distància i arribaven 60 nanosegons abans que la llum.
EINSTEIN SEGUEIX IGUAL / Els resultats posaven en entredit la teoria de la relativitat d'Einstein -confirmada sobradament de manera experimental-, que estableix que res pot viatjar més ràpid que la llum. Molts científics van manifestar els seus dubtes sobre l'experiment.
Ahir, els investigadors d'Opera van donar alguns detalls dels problemes que hi havia hagut en l'experiment. El primer, per exemple, es va originar per una connexió defectuosa en el cable de fibra òptica que connecta el rellotge central de l'experiment amb el GPS exterior. Això sí, no és que estigués desconnectat. En essència, el senyal que passa per la fibra mal connectada va més lent del que s'havia estimat, de manera que, una vegada calculada la correcció, s'obté com a resultat una velocitat final més ràpida. La segona anomalia va ser un error en l'oscil·lador del cronòmetre intern de l'experiment. Sorprenentment, aquesta fallada produeix un efecte oposat: pot fer disminuir la velocitat real.
Publicat a el periodico el 24/02/12.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada